Som hovedregel er det medarbejderens skattekort, der ligger til grund for den skat, der skal trækkes af indkomsten:
Hvis lønmodtageren har frikort, vil dette automatisk blive indlæst, hvis du rekvirerer hovedkort eller bikort.
Manglende skattekort
Hvis en medarbejder ikke har et skattekort, skal arbejdsgiver indeholde A-skat med 55%, det sker automatisk, hvis SKAT ikke leverer skattekort til SLS.
Hovedkort – hovedregler
Som hovedregel gælder, at:
- Der ikke må gives fradrag for dage hvor timelønnede lønmodtagere, der har ret til ferie uden løn – holder ferie (brug løndel 9851 eller 80xx).
- Der skal beregnes fradrag for hele den periode opgørelsen omfatter. Det gælder selv om lønmodtageren ikke har arbejdet på fuld tid, eller indkomsten ikke kan henføres til en bestemt indtjeningsperiode.
eSkattekort
eSkattekort hentes en gang dagligt hos SKAT. I forbindelse med hver lønkørsel hentes eSkattekort lige før lønkørslen. Hvis SKAT på lønkørselsdagen returnerer eSkattekort inden kørslen medtages disse.
Hvis du har indrapporteret hovedkort, vil systemet levere hovedkort, frikort, bruttokort eller bikort alt efter hvordan den enkelte person er registreret hos SKAT.

I billedet Nyansættelse skal du markere med et √ at du ønsker at hente hovedkort/frikort. Fjerner du denne markering hentes bikort. Dette kan kun gøres i forbindelse med indrapportering af en nyansættelse.

Ændring af eSkattekort
Skal du ændre eSkattekorttypen i SLS, altså genrekvirere et skattekort, på en allerede ansat, skal du gøre det i faste felter i billedet Gruppering: Øvrige. Her skal du taste 1 for hovedkort/frikort eller 2 for bikort.

Skal du ændre skattekorttypen i HR-Løn på en allerede ansat, bruger du løndel 251, Bestilling af eSkattekort. Du skal taste 1 for hovedkort og 2 for bikort i feltet eSkattekorttype.
Beregningsdato for eSkattekort
SLS bruger indeværende lønperiode (KDT) til bestilling af skattekort, dvs. i LG 07 vil skattekortet blive bestilt pr. 1. juli for forudlønnede og 1. juni for bagudlønnede. Denne dato danner grundlag for skatteberegningen, uanset hvilken startdato SKAT har på skattekortet. Vær især opmærksom omkring årsskiftet.
Hvis du har behov for at rette/regulere skatten, kan du beregne skatten selv og udbetale eller trække på LD 2950, Regulering af a-skat.
Beregningsperiode
Bruges hovedkortet som grundlag for beregning af A-skat, skal der beregnes fradrag for hele den periode opgørelsen omfatter. Det gælder selv om lønmodtageren ikke har arbejdet på fuld tid, eller indkomsten ikke kan henføres til en bestemt indtjeningsperiode. Vær dog opmærksom på at ansatte, der ikke har ret til ferie med løn ikke må få fradrag for de dage, hvor de afholder ferie uden løn.
Forhøjelse af trækprocent, løndel 250
Hvis en lønmodtager i løbet af året bliver klar over, at der er væsentlige afvigelser som har betydning for trækprocent og det fradrag, der står på skattekortet, bør vedkommende ændre sine indkomstoplysninger via http://www.skat.dk/ – TastSelv - Borger.
Dog kan en medarbejder iht. kildeskatteloven bede arbejdsgiveren forhøje sin trækprocent. Dette kan ske på løndel 250, Forhøjet trækprocent. Løndelen kan kun indrapporteres i indeværende år og sættes automatisk i afgang med udgangen af året.
Du skal være opmærksom på følgende ting i forbindelse med indrapporteringen:
Ved oprettelse af løndel 250:
Fra-datoen skal altid ligge i indeværende lønperiode (KDT) og fremad. Dvs. hvis dags dato er 3. august og lønmodtageren er:
- forudlønnet (LF1) kan du indrapportere en fradato pr. 1. september eller senere.
- Bagudlønnet eller timelønnet (LF2 eller LF3) kan du indrapportere en fradato pr. 1. august eller senere.
Du skal indrapportere den procent, som trækprocenten ønsket forhøjet med, og så vil denne procent blive tillagt trækprocenten på skattekortet.
Ved ændring af løndel 250:
Du kan ikke sættes afgang på løndelen tilbage i tiden. Sæt afgang på løndelen i indeværende lønperiode (KDT) eller senere. Derefter kan du oprette en ny løndel 250 med den ønskede procent.
BEMÆRK: Arbejdsgiveren skal og må kun en gang om året forhøje trækprocenten for den skattepligtige efter anmodning. Hvis skattekortet ændres (gælder også ved indlæsning af nyt e-skattekort) bortfalder forhøjelsen af trækprocenten, og denne kan herefter kun ændres af lønmodtageren via forskudsregistreringen.
Ved sletning af løndel 250:
Løndel 250 kan kun slettes, hvis indeværende lønperiode (KDT) ikke er beregnet endnu. Dvs. hvis løndel 250 er indrapporteret med en fradato 1. september og dags dato er 29. september kan løndelen ikke slettes. På det tidspunkt har løndel 9850 A-skat allerede beregnet på baggrund af aktuelt skattekort inkl. den forhøjede trækprocent.